Evrim Rızvanoğlu: “Sayıştay, ‘Marmara Havzası’ndan rezerv miktarının 2 katından fazla su tahsisi yapılmış’ diyor. Suyumuz böyle hoyratça mı yönetiliyor?”

14-11-2023
Evrim Rızvanoğlu: “Sayıştay, ‘Marmara Havzası’ndan rezerv miktarının 2 katından fazla su tahsisi yapılmış’ diyor. Suyumuz böyle hoyratça mı yönetiliyor?”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz alan DEVA Partili Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, “Orman alanlarının tahsis edilmesi konusu, yani madalyonun rant yüzü! Son yıllarda yangınlardan zarar gören orman alanlarının yaklaşık dört katı çeşitli nedenlerle verilen izinlerden dolayı kaybedilmiş. Orman alanlarının konaklamaya açılması konusunda, geçtiğimiz haftalarda çıkarılan torba kanun da hiç şüphesiz ormanlarımızın bozulmasını daha da hızlandıracak.” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile ona bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin söz aldı.

Rızvanoğlu iktidarın orman katliamı, susuzluk sorunu ve nesli tükenmekte olan hayvanların avlanmasına ilişkin konuştu.

Türkiye’nin, 2021 yılında imzaladığı Küresel Orman Finasmanı Taahhüdü ile 2030’a kadar ormansızlaşmayı ve arazi bozulmasını durdurmayı taahhüt ettiğini, ancak buna rağmen hükümetin ormanların yok edilmesine seyirci kaldığı ifade eden Rızvanoğlu, “Mesela, orman alanlarının tahsis edilmesi konusu. Yani madalyonun rant yüzü! Son yıllarda yangınlardan zarar gören orman alanlarının yaklaşık dört katı çeşitli nedenlerle verilen izinlerden dolayı kaybedilmiş. Orman alanlarının konaklamaya açılması konusunda, geçtiğimiz haftalarda çıkarılan torba kanun da hiç şüphesiz ormanlarımızın bozulmasını daha da hızlandıracak.” dedi.

Hükümet tarafından yapılan toplu ağaç dikim etkinliklerinin, iklim değişikliği ile mücadelede etkili olmadığını vurgulayan Rızvanoğlu, yeni dikilen bir ağacın tam fonksiyonlarını yerine getirmesi için ortalama 50 ila 70 yıl geçmesinin gerektiğini söyledi.

‘Yöre halkını adeta sürgüne yolluyorsunuz’

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda maden çalışmalarının “kamu yararı” olarak tanımlanacak olmasını eleştiren Rızvanoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya hitaben şöyle konuştu:

“Sayın Bakan, bir tarafta tarım nüfusunun azaldığı gerçeği varken, bir taraftan da Akbelen gibi, Avdan gibi yerinde gidip gördüğümüz örneklerde, vatandaşlarımızın ekip biçtiği arazileri madenlere açarak, yöre halkını adeta sürgüne yolluyorsunuz. Toprağından edilen vatandaşlarımız, ekip biçtikleri tarlalarını, ana-baba ocaklarını bırakıp, kentlere göç etmek zorunda kalıyorlar. Buna ancak çevre sürgünü denir. Maalesef günün sonunda, geriye artan şehir nüfusları ve ekip-biçilemeyen tarım arazileri kalıyor.

Türkiye’nin elbette atılıma ve kalkınmaya ihtiyacı var, ancak projelerin milli değerimiz olan zeytinlikleri, tarım ve orman alanlarını yok etmeden yapılması gerektiği kanaatindeyiz.”

‘Su yönetiminde ciddi sorunlar var’

İstanbul Milletvekili Rızvanoğlu, seçim bölgesindeki en güncel konulardan birinin su sorunu olduğunu ve barajlardaki doluluk oranlarının son 10 yılın en düşük seviyesinde olup, sürekli azalmaya devam ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz su stresi altında olmasına rağmen, su yönetiminde ciddi sorunlar var. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2022 Sayıştay raporunda, su yönetimine ilişkin çok önemli tespitler var. Rapordaki bulgularda şöyle yazıyor:

1- havza rezerv su miktarını aşan miktarda su tahsisi yapılmış

2- su tahsislerine ilişkin denetim yapılmamış

Yani hem tahsis aşaması hem de sonrası doğru yönetilememiş.

Örneğin, Marmara havzasına baktığımız zaman rezerv miktarının neredeyse 2 katından fazla su tahsisi yapılmış. Biz demiyoruz, Sayıştay Başkanlığı diyor! Peki böyle bir durumda, suyu biten havzadan diğer havzaya su transferi kullanımını serbest bırakacak bir sistem kurmayı hiç düşündünüz mü? Suyumuz böyle hoyratça mı yönetiliyor?

Önceki konuşmacılar tarımsal sulamanın yetersizliğinden bahsetti. Oysa iyi bir planlama ile bunun da üstesinden gelinebilirdi.

Örneğin, Türkiye’deki baraj, gölet, basınçlı sulamalı su dağıtım hattı, yağmurlama damlama sistemlerini toplayın, alt alta yazın. Kanal İstanbul’dan çok daha az bir paraya Türkiye’deki bütün sulama yatırımlarını tamamlayabiliyoruz.”

Nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlar

“Görev alanınıza girdiği halde sunumunuz hiç bahsetmediğiniz konular da var” diyen Rızvanoğlu, konuşmasında nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara da değindi.

Nesli tükenmekte olan hayvanların görüntülerinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Twitter hesabında paylaşılmasının ardından kısa süre sonra aynı hayvanlar ile ilgili avlanma kararlarının verildiğinin görüldüğünü dile getiren Rızvanoğlu, “Bakanlığın nitelikli veri ve envanter çalışmaları yeterli değil denilerek, av ihalelerinin iptal edildiği kamuoyuna zaman zaman yansıyor. Biz de bu konu hakkında soru önergemizi size yöneltmiştik. Ancak gelen cevapta, envanter eksikliği olmadığını söylüyorsunuz. Yargı kararlarıysa tam tersini söylüyor. Bu duruma bir açıklık getirmenizi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sokak hayvanları

Konuşmasında son olarak sokak hayvanları meselesini gündeme getiren Rızvanoğlu, bu sorunun çözümüne ilişkin hükümetin bir planının olup olmadığını sordu.

SONRAKİ HABER

Evrim Rızvanoğlu, plastik atıkların ithalatındaki artışı sordu: “Ülkemiz adeta plastik atıklar için merkez üs haline geldi”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

14-11-2023