Bakan Tekin’den Ekmen’in Yaşayan Diller ve Lehçeler konulu önergesine kısmi cevap

15-02-2024
Bakan Tekin’den Ekmen’in Yaşayan Diller ve Lehçeler konulu önergesine kısmi cevap

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e “Yaşayan Diller ve Lehçeleri”, bu dersleri alan öğrenci sayılarını, bu alanda lisans ve lisans üstü eğitim alan öğretmen adaylarının mevcudunu ve adaylarının atanma durumunu ifade eden çeşitli istatistikleri yazdığı bir soru önergesiyle sorarak yaşanan mağduriyetlere ve ihmallere dikkat çekmek istemişti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’den önerge kapsamında sorulan sorulara kısmi cevap geldi.

Önerge kapsamında Ekmen’in sorduğu “Ülkemizde seçmeli ders olarak örgün eğitim kategorisinde eğitim ve öğretimi yapılan kaç tane yaşayan diller ve lehçeler mevcuttur?” sorusuna şöyle cevap verildi: Yaşayan Diller ve Lehçeler olarak Adığece ve Abazaca (Kiril Alfabesi), Lazca, Gürcüce, Adığece (Latin Alfabesi), Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî), Arnavutça ve Boşnakça dillerine yönelik 5-8. sınıflarda seçmeli dersler yer almaktadır.

Önerge kapsamında Ekmen’in sorduğu “Bu yaşayan diller ve lehçelerde eğitim yapmak için istihdam edilen kadrolu veya sözleşmeli statüde kaç öğretmen vardır? Yaşayan dil veya lehçelere göre dağılımı nedir?” sorusuna kısmen şöyle cevap verilmiştir:

Son 10 yılda 147 Kürtçe-Kurmancî, 42 Kürtçe-Zazakî olmak üzere 189 öğretmen ataması yapılmıştır. 2018-2022 yılları arasında 36’sı Kurmancî, 9’u Zazakî olmak üzere 45 Kürtçe öğretmeni alan değişikliği ile başka alanlara atanmıştır. Mevcut durumda 104 Kurmancî ve 30 Zazakî olmak üzere 134 Kürtçe öğretmeni görev yapmaktadır.

Ekmen’in sorduğu “Öğretim programı geliştirme ve yenileme sürecinden geçilmekte ve yakında yayınlanması beklenmektedir. Bugüne kadar öğretim programı geliştirme süreçlerinde yaşayan diller ve lehçeler genellikle ihmal edilmişti. Bu yeni çalışma sürecinde yaşayan diller ve lehçeler de dahil edilmiş midir? Dahil edildiyse hangi diller veya lehçeler için çalışma yapılmaktadır?” sorusuna ise şöyle cevap verilmiştir:

“Bakanlığımıza gelen teklif ve talepler doğrultusunda yaşayan diller ve lehçeler kapsamında farklı dillerin eğitim ve öğretiminin yapılmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. ... Zorunlu ve mihver derslerin öğretim programı geliştirme faaliyetleri sonrasında yaşayan diller ve lehçeler kapsamındaki diller de dahil olmak üzere ... öğretim programlarını geliştirmeye yönelik adımlar atılacaktır.”

Ekmen, tarihi ve kültürel zenginliğimizin nişanesi olan Adığece ve Abazaca, Lazca, Gürcüce, Arnavutça ve Boşnakça dillerinin önemli olduğunu belirterek; bu dillerin eğitiminin kimler tarafından verildiğini, bu eğiticilerin lisans düzeyinde hangi eğitimden geçtiğini ve önerge kapsamında cevaplanmayan diğer istatistiklerin tekrardan yeni bir önergeyle sorulacağını ifade etti.

SONRAKİ HABER

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Karal: “Mazot seçimden sonra 18 liradan 45 liraya çıktı, çiftçinin üretim yapacak takati kalmadı”

Sık Sorulan Sorulara Cevaplar


                    

BASIN BÜLTENİNİ
İNDİRİN

Haber ekinde bir basın açıklaması mevcut ise aşağıdaki indirme ikonu ile indirebilirsiniz.

15-02-2024